SRETAN BRAK SE TEMELJI NA DUBOKOM PRIJATELJSTVU, OBOSTRANOM POŠTIVANJU I UŽIVANJU U DRUŠTVU JEDNO DRUGOGA.

Jednom mi je na terapiju došla žena i postavila sam joj pitanje koliko je dugo u braku, ima li kakvih problema i kako ona doživljava svoj brak. Na to mi je odgovorila: “Ma nema, brak kao i svaki drugi.” Na to sam je naravno pitala što njoj to znači: “Brak kao i svaki drugi”? Ona mi odgovara: “Ma znate, dok ga ne vidim super je, nemamo nikakve aktivnosti, ne pričamo, u biti smo cimeri koji se ne podnose i par puta dnevno mi dođe da ga zatučem sjekirom.” Kao što vidite, njoj je to ok, jer vjeruje da su i ostali brakovi takvi i da je to danas normalno. Ona ni ne dolazi zbog problema u braku. No, upravo ovakvi brakovi uništavaju nas i našu okolinu, a ako imaju zajedničku djecu, otežavaju djeci normalni rast i razvoj. Brak ne treba biti pun sukoba, nesporazuma, nerazumijevanje.

Psihološku dobrobit postižemo ukoliko živimo s prijateljem, ne neprijateljem.

Sretan ili skladan brak koji traje do kraja života se ne događa slučajno. Potrebno je veliko ulaganje i obvezivanje da bi se postiglo tako nešto. Prema današnjim statistikama, svaki treći brak se u Hrvatskoj razvodi. Prema iskustvu Johna Gottmana, psihologa na sveučilištu Washington i osnivača cijenjenog bračnog instituta Gottman, glavni uzrok raspada brakova je – prijezir. Ta emocija definira se kao negativan osjećaj neodobravanja popraćen gađenjem, ljutnjom i odbacivanjem. Prijezir je puno gori od “obične” frustriranosti i negativnosti jer ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da ste “ispod njega” i vrijedite manje.

Kakva su vaša očekivanja sretnog braka? Kako to zamišljate? Odgovor na ovo pitanje nam može reći procjenjujete li brak realno, odnosno kako gledate na romantični odnos između dvije osobe. Mnogi brakovi počinju bez saznanja kako je to imati djecu, što znači donositi odluke oko financija, što znači izvršavati svakodnevne obveze itd. Mnogi brakovi započinju s misli:“Ja ću njega promijeniti, ili ona će se promijeniti“ , „Bit ćemo uvijek sretni i uvijek ćemo se slagati“… i niz misli koje uključuju beskrajnu sreću i nula tolerancije na konflikt.  Još jedna misao koja može praviti probleme u braku je: „Potreban mi je netko da bi bio/la sretniji/a. Ta misao može dovesti do frustracije, ako nemamo osjećaj da nas partner čini sretnim, a očekujemo to.

Kada znate tko ste , što ste i gdje idete u životu, onda i prema tome birate partnera za suživot. Odabir partnera je naš cilj (kakav će on biti), no ono što je naš zadatak je biti svjestan vlastite vrijednosti kada je u pitanju partnerski odnos. Kakav sam ja u tom odnosu, kakav želim biti, što za mene znači biti dobar supružnik, kakve kvalitete želim unijeti u taj odnos, koje aktivnosti želim raditi s tom osobom, koju vrst odnosa želim graditi…?

 

Sreća i promjena ovisi o nama samima!

 

Kako bi mogli svoju vezu učiniti čvršćom i stabilnijom? Kako opstaju sretni brakovi?

Prvi savjet je – tražite pomoć čim primijetite problem! Bračni parovi odgađaju rješavanje problema, ne traže pomoć na vrijeme i u stanju su u prosjeku 7 godina živjeti nesretno i nezadovoljno. Osobito je važno tražiti pomoć ako imate djecu, ako su se dogodile velike stresne i traumatične situacije, te ne možete pronaći zajednički izlaz iz toga, ili pronaći način kako se nositi sa situacijom.

Pazite na komunikaciju. Parovi koji izbjegavaju izgovaranje svake kritičke misli kada je u pitanju neka rasprava imaju bolji odnos. Pokušajte primijetiti kako komunicirate i da li na konflikt gledate kao problem, ili priliku da svaljujete krivnju jedno na drugo. Jeste li u stanju preuzeti odgovornost za određene postupke?

Omekšajte pristup. Kada raspravljate o problemu iznesite ga polako i bez okrivljavanja. Pokušajte iznijeti problem na način da naglasite da su to vaše misli i percepcija toga, i koje osjećaje imate u pogledu situacije. Raspravu pokušajte zadržavati na trenutnoj situaciji, ne iznositi niz prijašnjih sličnih problema. Budite suosjećajni.

 Prihvatite utjecaj. Brak uspijeva do te mjere ako muž može prihvatiti utjecaj svoje supruge. Ako žena kaže: “Moraš li izaći s prijateljima u petak navečer? Moji roditelji dolaze taj vikend i trebam pomoć da se pripremim “, a muž odgovara:” Moji su planovi postavljeni i ja ih ne mijenjam “, to može dovesti do bračnih nesuglasica. Sposobnost muža da bude pod utjecajem svoje supruge doprinosi kvaliteti braka (istraživanje pokazuje da žene općenito bolje prihvaćanju utjecaj od muškaraca). Stvarno partnerstvo nastaje kada i muž i žena dopuštaju da utječu jedno na drugoga.

Postavite visoke standarde. Sretni brakovi imaju visoke standarde za sebe i partnera od početka. Što to znači? Što manja tolerancija za loše ponašanje na početku veze, parovi će biti sretniji i zadovoljniji kroz trajanje same veze. Npr. ako dopustite partneru da vas vrijeđa ne postavljate granicu kada je u pitanju način komunikacije koji je ispravan.  Postavljanjem pravila i granica utječemo na tuđe ponašanje na način da poštujemo sebe i svoja prava, kao i tuđa prava. Znači ne tražimo nešto nerealno ili neizvedivo za tu osobu.

Naučite kako popraviti stvar i izaći iz svađe. Uspješni parovi znaju izaći iz svađe. Nakon rasprave oni popravljaju pomoću pokušaja koji uključuju promjenu teme u nešto sasvim drugo. Pomoću humora; Rekavši neku brižljivu primjedbu (“Čini mi se da je ovo teška tema za raspravu”); Uspostavljanjem zajedničkog temelja (“Ovo je naš problem”); Podupirući.  Nude znakove poštovanja jedno za drugo (“Zaista ti želim zahvaliti …”). Ako svađa postane previše teška, uzmite 20-minutnu stanku i pokušajte ponovo pristupiti temi kada ste oboje smireni.

Fokusirajte se na pozitivno. Kada raspravljate o problemu, uspješni parovi se usmjere na više pozitivnih izjava o sebi i svojoj vezi nego negativnih. Na primjer: „Imamo zabavnih trenutaka zajedno“, umjesto „Ti nikada ne želiš ništa raditi“. Dobar brak mora imati zdravu dozu pozitivnosti. Ulažite u svoju emocionalnu dobrobit. Posvetite se zajedničkim aktivnostima koje dovode do pozitivnih emocija.

I za kraj, pazite da ne percipirate loš brak kao normalan brak.

 

info@norvel.hr

 

css.php