Najčešća pitanja

Na koji način se provode tretmani u Norvelu, koje su cijene usluga, što možete očekivati od nas i što mi od Vas, kako dogovoriti prvi susret i što je to inicijalni susret…

ŠTO PROVODIMO OD PSIHOLOŠKIH TEHNIKA
  1.          Motivacijsko intervjuiranje
  2.          Problem solving
  3.          Savjetovanje usmjereno na klijenta
  4.          Kognitivno – bihevioralna terapija
  5.          Mindfulness terapija
  6.          Interpersonalna terapija
  7.          Partnersko savjetovanje
  8.         Obiteljska terapija
  9.         Grupna terapija
  10.         Psihološka procjena kognitivnih sposobnosti i ličnosti
CIJENA SAVJETOVANJA I TERAPIJE

Cijena prve konzultacije može varirati, ovisno o tome da li je potrebno raditi psihološku procjenu da bi se kreirao tretman (procjena može biti trijažna ili kompletna). Psiholog može nakon inicijalne procjene ocijeniti koliko je okvirno potrebno individualnih susreta.

U pravilu, klijent dolazi najprije na  inicijalni intervju (90min) kojem je cijena  250,00kn, a onda se dogovoramo o potrebi i individualne procjene koja  je od 200,00 do 400,00kn. 

Cijena jednog susreta koji traje do sat vremena je 200kn.

Cijena susreta koji traje duže od sat vremena (90min), na inicijativu klijenta, naplaćuje se 250kn. 

Cijena susreta koji traje 2 sata, na inicijativu klijenta, naplaćuje se 300 kuna. 

Za ostale cijene pošaljite nam upit, kao što je partnerska i grupna terapija. Kada je u tijeku grupna terapija Norvel će to posebno naglasiti. 

Za psihološku obradu pošaljite upit jer cijena ovisi o dobi, razlogu obrade, i trajanju obrade. Nakon inicijalnog susreta razgovarajte sa psihologom o problemu i posavjetujte se o okvirnom broju potrebnih susreta i načinima plaćanja.  Napominjemo da se terapija provodi na temelju postavljenih ciljeva. Nakon završenog jednog ciklusa, često osobe požele raditi i na novim ciljevima, tako da nije čudno ako se u tijeku terapije promijene ili nadograde ciljevi.

Napominjemo da je terapija ulaganje u sebe da bi bili bolje. Ako se dvoumite, ili smatrate čemu platiti razgovor, zapitajte se koliko često platite ili kupite nešto samo da bi se kratkoročno bolje osjećali? Zašto ne poraditi na tome da se dugoročno dobro osjećate?

Postoji mnogo načina da bi bili jači, razgovor je ponekad najbolji način! 

 

Svakako napominjemo kada su problemi poput napada panike, agorafobije, anksioznosti, depresije, opsesivnog poremećaja, poremećaja ličnosti i sličnih dijagnoza, nužno je završiti planirani tretman, u protivnom terapija nije odrađena do kraja i samim time može doći do povrata simptoma.  Isprve je za napredak u tretmanu nužno da se susreti odvijaju jednom tjedno. U ovakvim situacijama tretman može trajati i duže i često ovisi o Vašoj motivaciji i trudu koji ulažete u vlastite promjene. Nakon završenog tretmana susreti se prorjeđuju, na mjesečnoj razini i dobro je povremeno sa psihologom napraviti samoprocjenu ciljeva i planova, da bi se na vrijeme prevenirale eventualne poteškoće.

Psiholog tretman odrađuje u suradnji s vama, zamislite se da ste TIM i da radite zajedno na rješavanju Vaših problema. Bez vaše suradnje nema ni napretka. 

 

 

 

KAKO DOGOVORITI SUSRET KOD PSIHOLOGA

Prvi korak je da nazovete na broj 095 858 14 17, ili da ispunite obrazac u kontakt formi, ili se javite na mail: info@norvel.hr. Trudimo se odgovoriti u roku od 24 sata.

Ako se ne javimo odmah na telefon, moguće je da smo u terapiji, te ćemo Vas kontaktirati čim to bude moguće. Termin je moguće dobiti, u najboljem slučaju, u roku 10 dana. Inače se trudimo da osoba ne čeka duže od 10 do 15 dana. 

Znamo da nije uvijek lako nazvati za pomoć i dogovoriti susret, tu se već mogu javljati mnoge negativne i zabrinjavajuće misli. Ne brinite, mi smo ovdje da Vam pomognemo i da Vas uputimo!

Tijekom procesa će vas pitati osobne detalje. Sve informacije koje podijelite s nama će se tretirati izrazito povjerljivo. Držimo se Zakona o psihološkoj djelatnosti i članovi smo Psihološke komore, te zastupamo prava klijenta. Norvel ne koristi izjave klijenata za marketinške svrhe i ni na koji način ne iznosi problematiku klijenta u javnost, osim ako klijent sam nije izjavio nešto o sebi i tom kontekstu spomenuo rad s nama. 

 

Imajte na umu:

Trebam li se zabrinuti ako mi je potrebna stručna psihološka podrška?

Ne. Trebate se zabrinuti ako Vam je potrebna, a ne tražite ju. Naime, u dijelovima našeg društva postoji stigma o pojedincima kojima je potrebna psihološka pomoć. No, vremena se mijenjaju. Prije nisu bili dostupni psiholozi i stil života je bio drugačiji. Današnji tempo života, užurbanost, smanjeni socijalni kontakti nude nova rješenja – a to je mogućnost kvalitetnog rada na sebi uz stručnu pomoć.  Mentalno zdravlje je bitno za naše svakodnevno funkcioniranje i svakako nije preporuka čekati dok ne bude nepodnošljivo. Mentalno zdravlje se liječi psihološkim razgovorom i tretmanima tako da se cjelovito pristupi čovjeku.

 

MODEL SUSRETA U NORVELU

U Norvelu se baziramo na kognitivno – bihevioralnoj terapiji i savjetovanju. Kognitivno – bihevioralna terapija je strukturirana i,ovisno o problemu, može trajati od 4 do 25 susreta koji se provode jednom tjedno. Provodimo metode koje su znanstveno dokazane i trudimo se pratiti najnovija istraživanja vezana za određene mentalne probleme. Psiholog s kojim radite, osim sat vremena koje provodi s vama, također ima zadatak i pripremiti se za taj susret, pripremati eventualne zadatke,  raditi na konceptualizaciji slučaja, procjenjivati napredak, dogovarati se s Vama i biti podrška i van susreta, putem mobitela i maila.

Do 4 susreta može trajati savjetovanje, no imajte na umu da ako trenutno imate problem, koristite farmakoterapiju, ili primjećujete da taj problem traje duže vrijeme, tada je potrebno i duže biti u terapiji. Ni jedna promjena ne može ići prebrzo, i Vi nakon terepije imate mogućnost biti sam svoj psiholog da bi prevenirali povrat simptoma. U terapiji će doći do trenutka kada ćete se osjećati ok, nekada je to u samom početku, nekada je to nakon 5- 10 susureta, nema pravila. U toj fazi, kada ste ok, to će biti znak da se najviše trudimo da radimo na sebi. Neki klijenti tada odustanu, smatraju da je to to. No, nažalost se vrate istim navikama. Gledajte sve u životu kao proces, nema kraja.. i dok radimo na sebi, zapravo radimo na prihvaćanju sadašnjeg trenutka. 

Truditi se da budemo bolje, ne znači odmah i da smo bolje. Psihoterapija je rijetko lak proces. Ima uspone i padove. Ako uz terapeuta i klijent naporno radi, dopušta si da osjeća, radi zdrave promjene – onda svakako ulaganje ide u dobrom smjeru. Veza između terapeuta i klijenta treba biti zdrava. Klijent je na prvom mjestu i cijeli proces je usmjeren na klijenta. Terapeut ne unosi svoj privatni život u seanse, i ne daje savjete na temelju vlastitog iskustva. Da možete riješiti problem slušajući tuđa iskustva, ne bi bilo psiholoških problema; prijateljski razgovor bi bio sasvim dovoljan. 

 

Psihologa u svakom trenutku možete pitati sve što Vas zanima ili Vam nije jasno. Psiholog će Vas u svakom susretu pitati kako se osjećate, da li ima nedoumica iz prošlog susreta, te da li se dogodilo nešto na što bi se bazirali u trenutnom susretu. Psihologu je važno da se što više otvorite i da imate slobodu izreći sve svoje misli i osjećaje.

Klijent može, u dogovoru s psihologom odraditi i do dva sat terapije. Ako se ide u tom smjeru, potrebno je naglasiti tu želju, jer će Vas psiholog obavijestiti kada je prošlo sat vremena. Tretman koji traje 90 minuta i duže, potrebno je prema navedenoj tarifi i naplatiti. 

INICIJALNI SUSRET

Nakon što ste nam se javili i dobili termin, dolazite na inicijalni susret kod psihologa. Taj prvi susret traje nešto duže, u prosjeku oko 90 minuta.

Svrha ovog prvog susreta je da iznesete problem zbog kojeg tražite pomoć, pitate što Vas interesira, upoznate nas s prijašnjim tretmanima i definirate ciljeve koje bi željeli ostvariti tijekom susreta. Normalno je da imate bojazni kako prezentirati problem i odakle početi. Tu ne brinite. Psiholog će Vam postavljati određena pitanja i zajedno ćete doći do problema i mogućeg cilja tretmana.  Psiholog će vas uputiti što bi bila najefikasnije terapija, kako se provodi, što možete očekivati od terapije i što će se očekivati od Vas.

Psiholog na temelju upitnika i drugih procjena može odrediti radnu dijagnozu (kao kad odete kod liječnika). Ta dijagnoza se odnosi na pretpostavku i pomaže da se što bolje odredi tretman. Njena uloga nije da Vas se etiketira i ona ostaje samo između Vas i psihologa s kojim radite. Nakon toga ćemo biti u mogućnosti dati Vam povratnu informaciju  o trajanju terapije i njenoj cijeni.

Cijena inicijalnog susreta u Norvelu, koji se provodi prije tretmana ili psihološke procjene, iznosi 250,00kn.

 

Napomena! Molimo Vas da na prvi susret donesete nalaze prijašnjih pregleda, psiholoških obrada i slično. 

PARTNERSKA TERAPIJA

Partnerska terapija se provodi putem kognitivno – bihevioralne terapije. 

Kada se partneri odluče na aktivni rad na svom odnosu kod nas to izgleda ovako:

Najprije dolazite kod nas na inicijalni susret, procjenjujete svoj odnos, te nakon toga svaki partner dolazi pojedinačno na dva do tri susreta. Ovaj samostalni dio je važan da bi psiholog napravio procjenu jeste li za partnersku terapiju, te da bi s vama proradio vaš način komunikacije, sustav vjerovanja i slično. 

Nakon toga dolazite s partnerom zajedno na susrete koji traju 90minuta. 

Svaka promjena ide malim koracima. Što duže čekate, potrebno je više malih koraka za oporavak. 

 

KAKO I KADA PLATITI

Plaćanje za susrete se izvršava unaprijed gotovinskim plaćanjem, ili neposredno nakon susreta, ili uplatom na račun. 

Kada se radi putem Skype-a, uplata se vrši unaprijed za svaki susret pojedinačno.  

Napominjemo da je za učinkovitost terapije važan redovan dolazak i da se terapije u početku provode barem jednom tjedno. Nama je u interesu da vam terapija ne bude dodatni stres, zbog toga imamo razumijevanja i mogućnost dogovora oko plaćanja i oblikovanja susreta.

OTKAZIVANJE SUSRETA ILI NEDOLAZAK - važna napomena

Kada dogovorite susret, cijeli termin je rezerviran za vas. Ako trebate otkazati termin, obavijestite nas 48 sati prije.  Obavijest nam omogućava da Vaš termin ponudimo nekome tko je na listi čekanja. Ako nas ne obavijestite računajte da je Vaš sastanak održan i da ga je nužno platiti. Bolest ili iznenadne događaje uzimamo u obzir kao nešto što naravno ne možemo kontrolirati.

Dolazak na terapiju ili savjetovanje je Vaš prvi korak da radite na sebi i kreirate pozitivne promjene. Samim time Vaša je odgovornost da vodite evidenciju susreta i da samim time cijenite vrijeme koje ste sami sebi namijenili za svoje zdravlje.

Kada se nalazite u tretmanu, psiholog ima zadatak idućih tjedana rezervirati termine za Vas i kada dođe do određene kvote, on više ne prima dok s jednim klijentom ne bude gotov na način da može prorijediti terapiju. 

 

Molimo Vas da imate razumijevanje i za ostale klijente, ali i za psihologa koji planira svoj radni dan. 

 

 

DEPRESIJA - INFORMIRAJ SE

Pripremili smo brošuru koju možete skinuti s naše stranice, proslijediti nekome ako je potrebno.  Brošura vam daje informacije o depresiji, kako je prepoznati kod drugoga, možete procijeniti svoju razinu depresije, a ovisno o rezultatu daje vam savjete što sve možete poduzeti.

Depresija nije privremena neraspoloženost i potištenost,  nešto što se događa ljudima koji su “neobični” ili “ludi”. Spada u jednu od najčešće dijagnosticiranih poremećaja, a veliki broj ljudi nikada nije ni pristupio liječenju. Ako se ne liječi adekvatno mogućnost recidiva je velika, a ako se uopće ne liječi kvaliteta života postaje jako narušena.
Depresija ja ozbiljan psihički poremećaj.

 

Depresija nije samo psihičko stanje koje se može javiti kod odraslih, već se u zadnje vrijeme sve više javlja i kod djece i adolescenata. Kod djece često bude prikrivena kao takva i pojavljuje se postepeno. Ono što na van vidimo je poremećaj u ponašanju, da su agresivni ili neposlušni, da žele biti sami ili da “bježe” od rješavanja problema, da se žale na tjelesne bolove, da su osjetljiviji na kritiku, da razvijaju ovisnosti.

 

Ako primijetite da se osjećate bespomoćno par tjedana, potražite pomoć na vrijeme. Rana intervencija doprinosi bržem ozdravljenju!

 

Preuzmite brošuru: 

 

Depresija – sve što trebate znati 

css.php