O nama

Dajana Krupić

Dajana Krupić

PSIHOLOG

 

Savjetodavnim radom se bavim preko 15 godina, te sam se profesionalno razvila kao stručnjak koji se bavi mentalnim zdravljem, točnije anksioznim poremećajima i depresijom, te problemima roditeljskih i partnerskih odnosa. Da bi se usavršila u tretmanskom radu odlučila sam razvijati svoju privatnu praksu i tome se potpuno posvetiti. Tako je nastao Norvel, psihološki centar za savjetovanje i istraživanje.

Kako je do svega došlo?

Poduzetnička ideja da pokrenem Norvel je nastala kao produkt dugogodišnjeg iskustva u savjetodavnom radu kroz psihološku praksu. Od samog završetka studija psihologije djelujem i vodim psihološka savjetovanja kroz civilna društva. Osnivač sam Udruge za zaštitu mentalnog zdravlja i pozitivne obiteljske klime „Kvaka“ koja je povezala niz stručnjaka iz područja psihologije te je realizirala nekoliko projekata. Paralelno uz angažman u civilnom sektoru, imam i dugogodišnje iskustvo u radu

  • s djecom i mladima kroz rad u školskom i zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi,
  • s ovisnicima,
  • s obiteljima kroz psihološka savjetovališta,
  • na partnerskim odnosima i
  • sa žrtvama mobinga – zlostavljanja na radnom mjestu.

U svom radu više od 15 godina primjenjujem kognitivno – bihevioralnu terapiju, terapije i tehnike  iz najnovijeg, tzv. trećeg vala kognitivno-bihevioralnih terapija: Kognitivnu terapiju usredotočene svjesnosti (Mindfulness Based Cognitive Therapy), Terapiju prihvaćanjem i posvećenošću (Acceptance and Commitment Therapy – ACT) i Terapiju usredotočenu na suosjećanje (Compassion focused therapy-  CFT).  Osim uloge psihologa, imam i druge značajne uloge. Tako mogu reći da se oblikujem i rastem kao osoba kroz ulogu majke dvoje prekrasne djece, ulogu supruge jako poticajnog i podržavajućeg supruga, ulogu prijateljice, mentorice, kolegice, sestre, kćeri, susjede, pripadnice zajednice u kojoj živim…

 

Kako to izgleda danas?

  • U Norvelu se bavim pružanjem psihološke pomoći i podrške, proučavanjem psiholoških poremećaja i smetnji, njihovim dijagnosticiranjem i radom preko različitih tretmana. Tretmani podrazumijevaju tehnike koje pripadaju kognitivno bihevioralnim pristupima (Kognitivnu terapiju usredotočene svjesnosti (Mindfulness Based Cognitive Therapy), Terapiju prihvaćanjem i posvećenošću (Acceptance and Commitment Therapy – ACT) i Terapiju usredotočenu na suosjećanje (Compassion focused therapy- CFT),  razne vrste savjetovanja u individualnoj ili grupnoj formi, te psihoedukacije koje objašnjavaju zašto je do nečega došlo i koje su mogućnosti uklanjanja istoga.
  • Svakodnevno učim i volim nadopunjavati svoje znanje u dijagnostici, kliničkom radu, svoje znanje kao ACT psihoterapeut, pratiti nove smjernice rada, suvremene spoznaje i istraživanja.
  • Norvel koristim i kao poveznicu sa znanstvenim istraživačkim svijetom, gdje sudjelujem na projektima sa kolegama iz cijelog svijeta. Jedan od zadnjih projekata su istraživanja o ponašanju ljudi za vrijeme pandemije COVID-19 objavljenja u časopisu „Nature Human Behaviour“, te u časopisu „Personality and Individual Differences“.

Iskustvo rada u zdravstvenom sektoru u domeni psihijatrije ukazalo mi je na potrebu za drugačijim pristupom mentalnom zdravlju, psihološkoj dobrobiti pojedinca. To iskustvo me nagnalo da pokušam nešto održivije, te dugoročno korisnije za zajednicu u kojoj živim. Smatram da mentalno zdravlje ne treba gledati zasebno, već ga je nužno implementirati u dio cjelokupnog zdravstvenog sustava. Dok to ne bude tako, drago mi je da ima sve više pojedinaca poput mene koji pružaju usluge zaštite mentalnog zdravlja, jer ponekad su razgovor i suosjećanje najbolji načini da zaista budemo jači. U to vjerujem i to mi svakodnevno pokazuju moji klijenti.

Iskustvo rada u javnom, privatnom i nevladinom sektoru mi je pomoglo da razumijem bolje prirodu ljudskih odnosa na radnom mjestu, funkcioniranje tih instituacija i njihove jake i slabe strane.

Član sam Hrvatske psihološke komore i Udruženja za bihevioralno – kognitivne terapije.

Moji profesionalni interesi odnose se na psihoterapiju, kliničku psihologiju i psihologiju ličnosti. Posebno se zanimam za temu depresije i anksioznosti kod djece i odraslih te problema koji su usko povezani s tim. Kroz svoj posao primjenjujem niz osmišljenih radionica i programa upravo za to područje, te ono što me najviše veseli, mogu isprobavati i kreirati nove tehnike u radu s klijentima.

Moje životno i radno iskustvo mi govori kako svaka osobna promjena proizlazi iz nas samih, samo moramo vjerovati da je u redu pokušati i da imamo pravo na promjenu.

Ono što danas, nakon 6 godina postojanja Norvela, mogu reći da je prepoznat kao stručan i jasan pristup u radu kada je u pitanje mentalno zdravlje i psihološka podrška.

Dino Krupić

Dino Krupić

vanjski suradnik Norvela

Uz psihološko savjetodavni i tretmanski rad bavimo se i istraživačko- edukativnim radom. U tom dijelu najveću ulogu ima dr.sc. Dino Krupić koji na Filozofskom fakultetu drži nastavu iz kolegija u domeni psihologije ličnosti,  metodologije i statistike.  U sklopu Norvela održava stručne edukacije i savjetovanja iz područja znanstveno-istraživačke djelatnosti (statistika i metodologija), ali i edukacije za stručnjake koji se bave procjenom ličnosti pojedinca.

Sve o edukacijama iz statistike možete pogledati na ovoj poveznici https://norvel-statistics.com/

Više o znanstvenoj produktivnosti  profesora Krupića i popis objavljenih radova možete pogledati na znanstvenoj bibilografiji:

https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=56342486600

https://scholar.google.hr/citations?user=rbwA6QcAAAAJ&hl=hr

https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/347575 

 

Projekt Kvaka

Projekt Kvaka

 

Projekt Kvaka je naša poligon baza za volonterski rad, suradnju s drugim volonterima i stručnjacima, kreiranje projekata i programa za najranjivije skupine. Kroz projekt imamo suradnju sa sličnima nama 🙂 osobama koje žele promjenu kada je u pitanju mentalno zdravlje, osobe koje se žele razvijati i rasti, koje žele kreirati nešto novo, te koje pronalaze sebe u pomaganju drugima.

 

css.php