Knjige za rast i razvoj – preporuka by Norvel


Ovdje donosimo neke prijedloge za čitanje, autore koji su nas potaknuli na promišljanje i koji nama pomažu da budemo svjesniji, bolji i jači.

Listu ćemo povremeno nadopunjavati.

 


Paul Gilber: The Compassionate Mind_ A New Approach to Life’s Challenges

 

Russ Harris: The Happines Trap (Klopka zvana sreća na hrvatskom)

 

Steven C. Hayes: A Liberated Mind: How to Pivot Toward What Matters 

 

Daniel Siegel: The Developing Mind, How Relationships and the Brain Interact to Shape Who We Are – preporučamo sve što možete pronaći od njega u Nakladi Harfa, osobito ako ste roditelji ili u praksi radite sa djecom.

 

Carol Dweck: Mindsetpredivna knjiga koji govori o razvojnom  umu i kako situacije gledati šire i pozitivnije te ostvariti puni potencijal. Također ima jedno jako važno poglavlje za roditelje – kako pravilno poticati motivaciju kod djece– tople preporuke.

 

Shamash Alidina: Mindfulness For Dummiesako se želite upoznati s Mindfulness tehnikama, zgodna knjiga za početak. Mnoge terapije uvode mindfull vježbe i praksu u svoju primjenu, te istraživanja pokazuju da nam svjesnost pomaže da bolje razumijemo sami sebe i da donosimo mudrije odluke. Ideja je da izađemo iz svog uma (koji može biti prilično zeznut) i svjesno kročimo vlastitim životom.

 

Kabat-Zinn, Jon_ Richardson, Stan : Mindfulness for beginners _ reclaiming the present moment–and your life 

 

Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal, Jon Kabat-Zinn: MINDFULNESS u suočavanju s depresijom OSLOBODITE SE KRONIČNOG OSJEĆAJA DA STE NESRETNI – odlična knjiga koja jasno, znanstveno podržano objašnjava procese kognicija koje održavaju depresivno raspoloženje. Također vas vodi korak po korak kroz minfulness proces. 

 

Greenberger and Padesky: Razum iznad osjećaja – savladavanje depresije, anksioznosti, ljutnje, osjećaja krivnje i srama – ovo je priručnik za samostalni rad ili uz pomoć terapeuta. Prikazuje kognitivno – bihevioralni terapijski proces. 

 

Dragica Barbarić: Pobijedite depresiju kognitivno – bihevioralnim metodama – odlična knjiga za upoznavanje s terapijom. 

 

Kostelić – Martić: Napad panike ili neka teška bolest 

 

Forwad, Buck: Otrovni roditelj – knjiga koja omogućuje razumijevanje odrastanja. Nije joj cilj okrivljavanje, već razumijevanje i preuzimanje odgovornosti za svoj odrasli život. 

 

Gabor Mate: Kada tijelo kaže NE, Mit o normalnom – preporuka za promišljanje. Ne smatramo da u knjizi stoji sve i da se svi problemi odnose na traumu.

 

James Clear: Atomske navike – želite usvojiti korisne navike u živtu? Možete krenuti od ove knjige.

 

Matt Haig: The Comfort Book – knjiga kratkih podsjetnika na životne izazove 

 

Irvin Yalom: Schopenhauer kao lijek – prikaz grupnog tretmana (psihodinamski pristupi)

 

Jorge Bucay: Ispričat ću ti priču – klasik koji potiče na promišljanje 

 

 

 

 

 

Skills

Posted on

November 13, 2020

css.php