Prije desetak godina probleme mentalnog zdravlja (ne govorimo o psihozama) bili ste primorani rješavati u sklopu bolničkih kompleksa. Takav oblik liječenja, prema iskustvu naših klijenata je dovodio do još većih problema u svakodnevnom funkcioniranju. Zapad već odavno govori o važnosti psihoterapije i problemima koji nastaju ako se klijent bazira samo na gašenje simptoma – tako da konzumira lijekove ili izbjegava stvarni problem.

Danas sve više možete naići na usluge psihologa, koji su visoko educirani i specijalizirani  za određene probleme. Psiholog kod kojeg dolazite kada je u pitanju mentalno zdravlje, educiran je za savjetodavni i terapijski rad, ima iskustvo u kliničkom radu, razumije strukturu ličnosti, ima mogućnost provođenja psihološke dijagnostike, bez koje sama psihijatrijska medicina ne može. Psihološka procjena nam koristi da bi kvalitetnije odredili ključne probleme, da bi isključili moguće organske uzroke i da bi usmjerili tretman, što se najčešće ne može dobiti samo intervjuom. Ono što je kod psihologa dobro, on vam može služiti i da preventivno djelujete na neke stvari, da se posavjetujete i da vas usmjeri kako da se postavite prema sebi i okolini u kritičnim životnim situacijama. . 

 

Što možete očekivati od psihologa? 

Prvi dolazak  kod psihologa i prvi susret sa psihologom može biti težak i dovesti do nelagode. To je u redu. Svaki korak da nešto mijenjamo nas čini anksioznim i to trebamo detektirati kao dobar osjećaj. Osjećaj koji nas gura naprijed. Psiholog bi od vas volio dobiti što više informacija da bi mogao pronaći model kako vam pomoći.  On donosi zaključke na temelju vaših izjava i kreira budući rad na temelju tih izjava. Što iskreniji odgovori i što iskrenije i jasnije izlaganje samog problema može jedino imati pozitivni utjecaj na ishod.. bilo da se problem riješi u dva, tri susreta, bilo da se planira rješavanje problema u nekoliko susreta. No, psiholog ne očekuje da to ide tako idealno i ima znanja i vještine da vam pomogne da dođete do ključnog problema. To se nekada neće dogoditi na prvom susretu, ponekad u tijeku terapije otkrijemo novi, veći problem, i to je u redu. Zato se i kaže da upoznajemo sebe–jer da sve znamo o sebi, ne bi nam ni trebala stručna pomoć.

Također, psiholog, da bi bolje upoznao vaš način funkcioniranja, može koristiti i niz testova i upitnika kako bi napravio što kvalitetniju psihološku procjenu. Psiholog može uz pomoć tih testova postaviti radnu dijagnozu. Ona kao takva pomaže da se kreira kvalitetno tretman, no ostaje između vas i psihologa. To nije kao dijagnoza koja je postavljena kod psihijatra (ako je postavljena), i psiholog može, nakon procjene zaključiti da je radna dijagnoza drugačija od već prije postavljene dijagnoze. I to je u redu. Ne znači da je netko pogriješio, već osobe koje imaju poteškoća s mentalnim zdravljem često se ne bore s jednom poteškoćom, već bude tu više problema. Psiholog će donijeti zaključak na koji problem se bazirati u samom početku, a koji će dovesti do početnog napretka koji će vas motivirati za daljnji rad. Npr. osobe koje su depresivne počinju raditi na aktivaciji (uvođene ugodnih aktivnosti), a anksiozne osobe kreću raditi na relaksaciji.

Ako se odlučimo potražiti psihološku pomoć, bilo bi dobro prije susreta sa psihologom razmisliti što se događa u našem životu zadnjih par tjedana, kako se osjećamo, koje su bile veće životne promjene i to sve staviti na papir. Tako ćemo lakše prikazati zbog čega dolazimo i kvalitetnije ćemo iskoristiti vrijeme koje nam je zakazano kod psihologa. No, ako primijetite da ne možete jasno razabrati problem, a osjećate se loše, to dajte na znanje psihologu i s njim će te sigurno doći do bitnih odgovora.

U prvom susretu psiholog će možda potaknuti i temu vaših  očekivanja od savjetovanja ili terapije. Događa se da nam dođu klijenti koji misle da mi riješimo nešto u jednom susretu, da dajemo savjete koji čarobno sve riješe ili da u jednoj rečenici možemo izraziti rješenje problema. U redu je doći s takvom misli, ne očekujemo da znate o psihologiji i njenom funkcioniranju. No, u tom dijelu ćemo vas ispraviti i educirati. Svaka promjena zahtjeva ulaganje vlastitog truda i tu nažalost nitko ne može uskočiti mjesto vas. Ako vam je na terapiji super lako zapitajte se da li se bavite ključnim problemom. Psiholog je osoba koja vam pomaže da pronađete svoje jake strane, no i slabe koje vas koče, pomaže vam da stvari sagledati iz drugog kuta, da istražujete o sebi, ne daje vam savjete što zapravo trebate učiniti, ili donosi rješenja mjesto vas. Razmislite što vas motivira da krenete na savjetovanje ili terapiju.

Dobro je razmisliti i o vlastitim ciljevima koje bi željeli ostvariti. Pokazalo nam se da klijenti mogu imati nerealne ciljeve, ili ciljeve koji nisu dobro posloženi. Svaki realan cilj s vremenom može biti ostvariv, no bitno je da je formuliran što konkretnije i jasnije. Razmislite što biste željeli postići savjetovanjem ili tretmanom. Pokušajte izdvojiti nekoliko ciljnih područja u koja biste željeli unijeti promjene. Ako vam je teško odrediti što biste željeli postići u formulaciji ciljeva svakako će Vam pomoći psiholog, no na vama je da o njima razmislite.

Ako već duže vrijeme razmišljate o terapiji, vjerujem da ste imali pristup literaturi koja govori o vašem problemu ili o kognitivno- bihevioralnoj terapiji.  Zapišite pitanja koja su vam nejasna, te slobodno nedoumice pitajte psihologa. Nakon prvog susureta  psiholog će vas usmjeriti na konkretniju literaturu koja je vezana za vaš problem, te ćete time dobiti jasnije i točnije informacije.

Na prvi dolazak je dobro donijeti prijašnju dokumentaciju liječnika, psihijatra ili psihologa što će uvelike pomoći sadašnjem psihologu da vidi s čime se nosite te što ste do sada pokušavali učiniti po pitanju svojeg mentalnog zdravlja.

Neka od pitanja koja vam psiholog može na početku postaviti su:

Kako biste najpreciznije objasnili Vaš glavni problem?

Postoje li još neki problemi koji Vas muče? Jesu li možda povezani s Vašim glavnim problemom?

Na koje je sve načine ovaj problem promijenio Vaš život?

Kada se prvi put javio problem, kako se razvijao kroz život?

Kako se do sada nosite s problemom?

Što mislite zašto se to događa vama?

Jeste li išli prije na savjetovanje, terapiju?

Koristite li lijekove?

Koja su vaša očekivanja od savjetovanja, terapije? Što mislite da bi vam najbolje moglo pomoći?…

Ono što možete očekivati od odlaska kod psihologa:

 • edukaciju o vlastitom problemu i načinima kako se nositi s njim
 • aktivaciju u pogledu rješavanja problema
 • usvajanje efikasnih strategija za rješavanje problema
 • promjenu disfunkcionalnih ponašanja, a ne crta ličnosti (one su dobrim dijelom genetski uvjetovane)
 • naučiti kako registrirati pogrešne mehanizme funkcioniranja
 • naučiti se fokusirati na sadašnjost i odmaknuti se od prošlosti

 

Tijek i dužina tretmana ovisi o kapacitetima samog klijenta, njegovom problemu, motivaciji i postavljenim ciljevima. Sličan postupak je i kod savjetovanja, koje proizlazi iz teorije KBT-a. U interesu nam je definirati problem i posložiti ciljeve koji bi u dogledno vrijeme bili ostvarivi.

 • Postavljanje indikacije za KBT
 • Definiranje problema
 • Identifikacija okolinskih olakšavajućih ili otežavajućih čimbenika
 • Upoznavanje klijenta s racionalom tretmana
 • Zajedničko postavljanje ciljeva
 • Provođenje tretmana uz poticanje samopomoći
 • Prevencija povrata simptoma
 • Praćenje

 

Naglašavamo da u Norvelu psiholog u prvom susretu radi procjenu te odlučuje jeste li Vi za tretman koji on provodi, odlučuje ima li on znanja i kapacitete da Vam pomogne, te je li možda potrebno da Vam preporuči nekog drugog. Ni jedan psiholog nije za sve, i da bi bio kvalitetan potrebno je da se usmjeri u određenoj domeni mentalnog zdravlja. Na prvom mjestu nam je klijent i njegovo zdravlje.

 

 

Na našoj stranici možete pročitati čime se bavimo i na koji način. Na neka pitanja smo odgovorili na linku https://www.norvel.hr/informacije-za-klijente/  Vama kroz glavu možda prolaze neka druga pitanja, možda ne možete pronaći odgovor na stranici, tada nam se svakako javite. Komunikacija je prvi korak ka rješavanju problema. 

 

css.php