Neka djeca su povučenija i plašljivija u odnosu na druge vršnjake. Jednostavno, takav im je temperament kojeg su naslijedili od svojih roditelja. No, osim temperamenta i odgojni postupci roditelja mogu igrati važnu ulogu u razvoju anksioznosti i tjeskobe kod djece.

U posljednjih nekoliko desetljeća, roditelji su povećavali brigu i razinu kontrole oko svoje djece u odnosu na svoje roditelje. Glavni motiv roditelja (koji previše brinu o svojoj djeci, tzv. Helikopter roditelji) je osigurati da se djetetu ništa loše ne dogodi (neka ozljeda, bolest, itd..). Zaista, pozitivna odlika takvog odgoja je da se zaista djetetu ništa loše ne događa – nema modrica, padanja, prljanja, unosa prljavštine ili manje zdrave hrane u organizam…

No, s druge strane, takvim našim postupcima djecu učimo da budu preoprezna i manje samostalna. Najveći problem je što dijete nakon nekog vremena izbjegava sve što je novo i potencijalno opasno. Dijete koje razvije problem s novim i izazovnim situacijama imat će više brige i izbjegavanja tijekom odrastanja.

Takva djeca mogu:

–          Izbjegavati odlazak u školu

–          Osjećati nelagodu u novom društvu vršnjaka

–          Ne odvajati se od roditelja kada su prisutni drugi odrasli

–          Ne igrati se s novom i nepoznatom djecom

–          Ne isprobavati nove igračke ili aktivnosti za koje misle da bi mogle biti opasne..

 

Općenito možemo reći da roditelj koji pretjerano kontrolira svoje dijete osigurava sigurnost svome djetetu DANAS nauštrb djetetove nesigurnosti SUTRA.

Ako želite odgojiti hrabro i samostalno dijete sklono istraživanju okoline i svojih sposobnosti, sklono druženju s vršnjacima itd.. – morate to kod djeteta poticati! Istraživanja pokazuju da je dobro s djetetom predškolske dobi poticati malo „grublju“ igru i poticati ih na (siguran) rizik.

Kad govorimo o malo grubljoj igri misli se na:

– blago/lagano hrvanje na podu,

– skakanje po krevetu,

– škakljanje,

– vijanje,

– gađanje mekanim lopticama od spužve, itd..

Kada govorimo o poticanju suočavanja s rizikom misli se na stvari poput:

– Poticanje djeteta da se samo penje na malo viši tobogan, ako ga se boji

– Poticanje djeteta da zaroni ispod vode u bazenu, ako se toga boji

– Ohrabriti dijete da pokuša ponovo nešto uraditi što mu nije uspjelo iz prve.

 

Generalno, život je pun novih stvari i izazova. Djeca moraju biti spremna na izazove i nove stvari. Kako će se s njima suočavati u budućnosti – to ovisi o onome što su ih roditelji naučili.

 

 

Za dodatne savjete i informacije javite se u Norvel. Imamo višegodišnje iskustvo u radu s djecom i roditeljima. 

css.php